KATEGORITEXTER SEO

Kategoritexter till webbshop eller hemsida är bland det viktigaste för att få din e-handel att ranka högt på Google. Du har nu landat på sidan som heter kategoritexter SEO. Här tänker vi gå igenom dels vad en kategoritext är men också varför det är så viktigt att ha en kategoritext som är skriven för Google!
  • KATEGORITEXTER FRÅN 500:-

    SEO-anpassad text för kategorier till din hemsida.

Vad är en kategoritext?

Du som driver en e-handel, webbshop eller egentligen vilken hemsida som helst har oftast olika kategorier för det du säljer. Att dela upp produkter och delar på hemsidan i kategorier är ett sätt att samla och beskriva en grupp produkter eller tjänster man erbjuder. Texten berättar för kunden vilka produkter/tjänster som finns på hemsidan och inkluderar även sökord som är viktiga för SEO och för att sökmotorn ska kunna indexera just din sida när någon söker efter det du säljer. 

Hur kan man använda en kategoritext?

Du som driver en e-handel, webbshop (eller egentligen vilken hemsida som helst) har oftast olika kategorier. Att dela upp produkter och delar på hemsidan i kategorier är ett sätt att samla och beskriva en grupp produkter eller tjänster man erbjuder. Vid varje kategori ska det sedan finnas en kategoritext. Texten sammanställer övergripande information och innehåller de ord som kunderna söker på när de letar på till exempel Google. Låt oss ta några exempel på vad de här kategorierna kan vara:

1. Kategoritext för klädesbutik

Driver du en webbutik som säljer kläder så har du med största sannolikhet delat upp dina produkter i kategorier. Det kan vara tröjor, byxor, klänningar, utekläder, underkläder och så vidare.

2. Kategoritext för smycken

För att underlätta för kunden och få Google att tycka om din sida kan du med fördel dela in dina smycken i olika kategorier. Kategorierna kan vara halsband, armband och ringar. Har du olika typer av smycken kan du också kategorisera på en mer övergripande nivå och använda till exempel silversmycken, guldsmycken eller smycken med diamanter.

3. Kategoritext för e-handel

Om du driver en webbshop som säljer många olika produkter kan det vara en bra idé att dela upp kategorierna för säljaren. Ett exempel är att dela upp det i vad är för prylar, exempelvis köksinredning, badrum, vardagsrum och kontor. Det kan också vara en idé att spalta upp i presenttips, present till henne, present till honom och liknande.

Vem bör använda kategoritexter?

Svaret är egentligen ganska enkelt: ALLA som har en hemsida. Vill du att din hemsida ska bli indexerad av Google och bli det som dyker upp när någon söker efter en fras som är relevant för dig så bör du arbeta med dina kategoritexter. Det är ett bra sätt att ge extra boost och organisk trafik till din hemsida. 

Var placerar man en kategoritext?

Det är lite olika var man väljer att placera sin kategoritext. En del tycker att det är snyggast att lägga texten ovanför sina produkter och andra lägger den hellre längst ned på sidan. Genom att lägga texten högst upp så flyttar du ned produkterna vilket är varför många väljer att istället lägga den längre ned. Vårt förslag är att du antingen delar upp kategoritexten och lägger en del av den ovanför produkterna och resten nedanför eller lägger all text ovanför men lägger en ”läs mer”-knapp. På så sätt får du ur kundens perspektiv en mer användarvänlig disposition av din kategoritext och du gör även Google glad då det blir ännu lättare att hitta dig!

Varför ska man ha SEO-optimerade kategoritexter?

En av de vanligaste frågorna vi får av nya kunder är ”vår hemsida syns inte på Google, hur kommer vi högre upp i resultaten?”. Den största fördelen med att ha SEO-anpassade kategoritexter på sin hemsida är att det hjälper Google att hitta dig. Google är en sökmotor som vill ge svar på de frågor som skrivs i fältet och genom att använda SEO-optimerade kategoritexter som besvarar dessa frågor kommer Google att prioritera upp din sida. Du har med andra ord större chans att ranka högt (det beror till stor del även på vilken konkurrens som finns) om du har tydliga och välskrivna kategoritexter. Det är också ett sätt att ge relevant information till besökaren så den får en tydlig bild av vad din sida egentligen är och vill.

Hur lång ska en kategoritext vara?

Google älskar text. Ju mer text du har desto lättare blir det att hitta dig. När det gäller frågan om hur många ord en kategoritext ska vara så är svaret ju mer desto bättre. Istället för att sätta en maxgräns så kan man säga att minimum för en kategoritext bör vara 300-500 ord. Det som är viktigt att tänka på är dock att det inte bara är antalet ord som är det viktiga. Google är smart och fortsätter att utvecklas för varje dag som går och idag går sökmotorn inte enbart på antal ord utan även innehåll, grammatik och kvalitét. Innehåller måste vara unikt och skrivet för sin läsare annars prioriteras din kategoritext ändå inte upp. 

Vi behöver hjälp med våra kategoritexter!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort.
Scroll to Top